Zlatibor je jedna od najpopularijih destinacija u Srbiji. Zbog toga stanovnici Zlatibora se trude da uvek svoje goste iznenade nekom novom manifestacijom ili da već postojaće manifestacije i događaje, ponude unapred kako bi turisti bili što zadovoljniji. Međutim, postoje stvari i za koje nisu zaslužni samo trenutni stanovnici, već i njihovi predaci. Kulturno nasleđe Zlatibora je zaista ogromno. Mi smo pokušali da izdvojimo deset najzanimljivih činjenica o planini koju ne biste trebalo da zaobiđete.

  1. Zlatibor 1908. postaje popularan za turiste

Zlatibor postaje veoma popularan nakon posete kralja Petra I Karađorđevića. Prva njegova poseta Zlatiboru bila je 1908. godine zbog zdravstvenih problema koje je imao. Međutim, njemu se veoma dopalo, pa je vrlo često dolazio i u društvu svojih prijatelja. Tada su počeli da se grade i prvi apartmani na Zlatiboru, kao i hoteli poput hotela “Kraljeva voda” i vile “Čigota”.

  1. Najpoznatija manifestaija – pršutijada

Na Zlatiboru se već 16 godina održava manifestacija pod nazivom “Pršutijada”, a možete da pretpostavite o čemu se radi. Name, prvog vikend posle Božića na Zlatiboru se okupljaju najbolji proizvođači kako domaće pršute, tako i ostalih domaćih mesnih proizvoda, poput slanine i kobasica. Posetioci mogu da uživaju ne samo u ovim proizvodima, već i u srpskoj rakiji, ali i u raznovrsnom kulturnom programu, poput izložbi, koncerata, predavanja. S obzirom da je u tom periodu posećenost velika, preporučujemo vam da apartman na Zlatiboru rezervišete mnogo pre, ukoliko želite da uživate i u ovoj manifestaciji.

  1. Tornik – vrh koji je bio meta bombardovanja

Najviši vrh Zlatibora je Tornik i on je visok 1496 metara. Tornik je bio nekoliko puta meta NATO bombardovanja, pa je tako u martu pogođen emisioni objekat na Torniku i zimski centar i tom prilikom poginulo je troje ljudi. Danas, na Torniku postoje četiri staze za skijanje, dok je ski centar obnovljen.

  1. Kraljeva česma na Zlatiboru u čast srpskog kralja

Jedan od najpoznatijih spomenika na Zlatiboru jeste i spomenik pod nazivom “Kraljeva česma”. Ova česma izgrađena je na izvoru Kulaševac, a ono što je interesantno jeste to što je ova česma podignuta u čast kralja Aleksandra I Obrenovića. Zapravo, nakon njegove posete Zlatiboru 1983. godine, odlučeno je da se upravo na ovom mestu podigne jedna vrsta spomenika, koja postoji i dan danas.

  1. Preko 100.000 turista posetilo Zlatibor 2015. godine

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Zlatibor je u toku 2015. godine ukupno posetilo preko 145.000 turista (tačnije 148.372). Od tog broja većina su bili srpski turisti (114.493), dok je stranih turista bilo oko 33.000. To zaista nisu mali brojevi i ukoliko uporedimo sa ostalim planinskim mestima u Srbiji, Zlatibor zauzima vodeću poziciju.

  1. Zlatibor poznat po lekovitoj vodi

Pored toga što je poznat po čistoj izvorskoj vodi, Zlatibor važi i kao planina na kojoj možete vodom izlečiti mnoge bolesti. Naime, u banji Vapa postoji izvor lekovite vode, kojom se veruje da se mogu izlečiti kožne bolesti, kao i očnih bolesti. Zatim, u blizini Mokre Gore postoji izvor lekovine i mineralne vode, koja isto pomaže kada su u pitanju bolesti kože i očiju.

  1. Ekstremni sportovi mogući na Zlatiboru

Ukoliko ste ljubitelj ekstremnih sportova ovo će vam se veoma dopasti. Naime, na Zlatiboru je zbog savršenog terena i vazdušne struje omogućen paraglajding. Ukoliko ste punoletni ili stariji od 15 godina, a imate dozvolu roditelja, onda vas ništa ne sprečava da pokušate i zabavite se.

  1. Titova vila

Na Zlatiboru postoji i vila koja nosi naziv  “Titova vila”, iako Tito nikada nije boravio u njoj. Zapravo je samo jednom prilikom ručao u dvorištu ove vile, pa se pretpostavlja da je i zbog toga dobila naziv.

Ova vila je zapravo bila u vlasništvu advokata Aleksandra Pavlovića, ali je po završetku Drugog svetskog rata eksproprisana. “Titova vila” proglašena je za kulturno dobro.

  1. Misteriozni manastir Dubrava

Manastir Dubrava nalazi se u blizini Zlatibora, ali su njegovi ostaci otkriveni relativno skoro. Naime, do ovog manastira nije postojao ni put, već je naknadno napravljen, kako bi se dalje otkrivalo. Međutim, ni dan danas se ne zna kada je tačno nastao ovaj manastir, ali ono što je zanimljivo jeste da su arheolozi na tom mestu pronašli 260 zlatnika, koji su pripadali nekome ko je živeo još u doba Mletačke republike.

  1. Prirodni kameni most – turistička atrakcija

U Srbiji postoji šest prirodnih kamenih mostova, a Zlatibor može da se pohvali jednim takvim. Ovaj most nalazi se u selu Dobroselica i dugačak je 48 metara, a visok 12 metara. Ovaj prirodni kameni most nije interesantan samo turistima, već i istraživačima, s obzirom na njegov prirodni značaj.