Pored svih prirodnih dobara, svežeg i zdravog vazduha, lekovite vode, Zlatibor je poznat po izvrsnoj hrani. U pitanju nije bilo kakva hrana, već srpska domaća tradicionalna jela. Specijaliteti koje nudi zlatiborski predeo veoma su poznati, pa su tako mnogi ugostitelji širom Srbije preuzeli ove recepte. Međutim, mnogi koji su imali priliku da posete Zlatibor i probaju ova tradicionalna jela bili su svedoci odlične hrane i ukusa, čiji jedinstven ukus ne može tako lako da se prekopira. Iako je nemoguće zaobići ove specijalitete kada stignete na Zlatibor, mi ipak umesto vas pravimo spisak onih ukusa koje ne treba da propustite.

Kraljica domaćih jela sa Zlatibora – komplet lepinja

Iako ne sadrži ni gram mesa, ova lepinja važi za jednu od najpopularnijih u ovom kraju, ali i šire. Čar je u tome što svaki sastojak ove lepinje nastaje na Zlatiboru. Glavni sastojci ove lepinje su kajmak, jaja i pretop. Iako ne sadrži konkretno meso, ona se i te kako zbog pretopa oseća i miriše na meso, a još je boljeg ukusa. Po pravilu bi lepinja trebalo da se peče u peći na drva. Takođe, postoji još jedno pravilo, a to je pravilo u vezi sa degustacijom lepinje. Zapravo bi prvo trebalo da izlomite gornji deo lepinje i onda te parčiće da umačete u ostatak lepinje. Poznato je da se komplet lepinja jede prstima, tako da nemojte da se ustručavate.

Zlatiborska pršuta

Zlatibor je poznat i po proizvodnji domaće pršute. Zlatiborski pršut prepoznaćete po tome što je uzak i dugačak i veoma ukusan, ali i prilično na ceni. Prepoznatljiv miris i boja čine zlatiborsku pršut jedinstvenom. Obično je poznato da je na pijaci u centru grada pršuta veoma skupa, što je donekle i razumljivo. Međutim, postoji opcija i da se malo udaljite od centra i da zakucate na vrata meštana. Oni nude domaće specijalitete po znatno nižim cenama. Interesantno je da se na Zlatiboru organizuje i manifestacija pod nazivom “Pršutijada”, koja okuplja ne samo domaće proizvođače pršute, nego i mnoge druge, tako da u periodu te manifestacije i takmičenja možete da probate pršutu iz različitih okolnih sela, kao i mnogih drugih, koja su udaljena.

Borov med

Borov med je prirodni lek spakovan u teglu. Ne preporučujemo tek tako borov med sa Zlatibora. Naime, za borov med su potrebni odlični klimatski uslovi i iglice četinara, što Zlatibor i te kako poseduje. Mora se napomenuti da ovo nije originalni borov med, jer se borov med pravi od smole koja nastaje na iglicama četinara, ali kod nas to nije moguće. Ipak, med i pored toga, jednim delom, ima ukus smole. Zlatiborski borov med je dobar za upale grla, astmu, bronhitis i ostale probleme sa disajnim putevima.

Zlatiborska jagnjetina na široko poznata

Zlatiborska jagnjetina je nešto slično kao i komplet lepinja po svojoj posebnosti. Naime, gotovo da ne postoji turista koji je nije probao. Ukoliko volite meso, ali i ukoliko niste ljubitelj, mi vam svakako preporučujemo da probate bar jedno parčence. Verujte da će se ukus ovog mesa razlikovati od svega što ste do sada probali.

Ovde spisku specijaliteta nije kraj. Mi vam preporučujemo da probate i zlatiborski sir, ali i zlatiborski kajmak van komplet lepinje. Sve ostale specijalitete možete probati na pijaci u centru grada. Apartmani na Zlatiboru se nalaze u blizini centra, tako da ne morate da brinete da li ćete mnogo pešačiti, jer će vam ono najpotrebnije biti uvek na dohvat ruke.