Već godinama unazad, planina Zlatibor, koja se nalazi nedaleko od Beograda, a na magistralnom putu prema Crnoj Gori, omiljeno je mesto odmora velikoj većini posetilaca iz Srbije, ali i svih onih stranaca koji dolaze u obilazak naše zemlje. Možda upravo zbog svojih raznovrsnih sadržaja koji su primamljivi kako najmlađim članovima koji su željni dobrog provoda i lude zabave, tako i onim starijim koji su došli da vreme provedu u miru i tišini, ali i udisanju svežeg vazduha, koji je ovde vrlo lekovit zbog mnogobrojnih borovih šuma.

Krajem maja i avgusta otvaraju se borove iglice, pa je vazduh tada najčistiji i najviše može biti od koristi osobama koje imaju problema sa plućima, astmom ili bronhitisom. Pored mnogobrojnih vila i hotela, kada je smeštaj u pitanju, tu su i odlični apartmani Zlatibor.

Da li ste znali…

Da ćete najukusniji kačamak jesti upravo ovde, ali i najbolji sir, pršut i mnoge druge specijalitete domaće kuhinje, ali i Srbije. Zlatibor je pravo mesto za gurmane, jer restorani obiluju ponudama domaćih specijaliteta i tradicionalnih proizvoda koje Srbija nudi. U samom centru se nalazi i pijaca, tako da  su mnogobrojni specijaliteti dostupni tu, pa možete kupiti šta želite  i uživati u njima i van Zlatibora. Tu su i domaći sokovi, rakije od raznih voćki, ali i raznovrnsni izbori različitih specijaliteta od meda.

Da Zlatibor ima svoj najviši vrh koji se zove Tornik i koji se nalazi nedaleko od centra, a visok je  1500 m i zahvaljujući žičari, vožnja je interesantna kako zimi, kada skijate, tako i u letnjem period, jer onda možete uživati u divnom pogledu na zelena brda.

Nedaleko od Zlatibora, nalazi se i planina Tara, poznata po svoja dva najreprezentativnija mesta vredna obilaska.

Mokra Gora

Na putu prema Nacionalnom parku Tara i ovoj isto tako čuvenoj planini kao što je Zlatibor, nalazi se Mokra Gora. Ono što ne smete propustiti jeste vožnja vozom i čuvenom Šarganskom osmicom, kada prolazite kroz veliki broj tunela i kada možete uživati u lepotama prirode ovog kraja, zelenilu, ali i vazduhu. U blizini je i Jokino vrelo, za ljubitelje ribolova.

Ukoliko nemate sopstveni prevoz, iz centra Zlatibora, svakodnevno saobaćaju različiti autobusi ka Mokroj Gori, što samo govori koliko je ovo mesto interesantno za posetu, a i o lepotama same Mokre Gore.

Mećavnik

Reditelj Emir Kusturica, inspirisan brdom Mećavnik, naprvio je čitav mali grad na Mokroj Gori. Sagrađen od drvenih kućica, pun ulica velikana poput Ive Andrća, Novaka Đokovića i mnogih drugih, omiljeno je mesto velikog broja turista. Jer ko god da se nalazi na Zlatiboru, obavezno će posetiti Mećavnik zbog svih svojih atrakcija. Na samom ulazu, imate priliku za nezaboravnom fotografijom, gde možete biti u ulozi mladenaca sa narodnom nošnjom.

Ako nešto pogrešite ili zabrljate, tu je i zatvor iz doba renesanse gde možete napraviti predah. U samom gradu, nalaze se i restorani sa tradicionalnim receptima, kao i bioskopska sala i učionice.

Za smeštaj, ne zaboravite na ponudu hotela, vila, mnogobrojnih apartmana sa različitim cenama, kao i onih malo dostpnijih kao apartmani Zlatibor što su.