Svako ko planira da kvalitetno provede odmor i iskoristi ga na najbolji mogući način trebalo bi da poseti Zlatibor – po meni jednu od najlepših planina u Srbiji. Ovog leta odlučio sam da sa svojom porodicom provedem nekoliko dana upravo na ovoj planini. Boravak u jednoj od naših najpoznatijih „vazdušnih banja“ pružio mi je jedno nezaboravno iskustvo koje ću dugo pamtiti.

Što se tiče smeštaja, odlučili smo se za apartman u jednoj od vila koja se nalazi u samom centru Zlatibora, okružena borovima i zelenilom. Veliko dvorište ispunjeno mirisnim cvećem pružao nam je kompletan doživljaj, pa smo se osećali komforno i opušteno, kao da smo kod svoje kuće. Sa druge strane, sačekali su nas izuzetno ljubazni domaćini koji su učinili da naš boravak na Zlatiboru bude još lepši.

Inače, za sve one koji žele da svoj odmor provedu u miru i tišini, moja preporuka je da se pre odluče za neki od brojnih apartmana na Zlatiboru, nego za hotelski smeštaj, upravo zbog veće opuštenosti i slobode koju pružaju apartmani.

Moja avanura na Zlatiboru

U samom centru Zlatibora (poviše pijace) nalazi se novoizgrađeni “Avantura park“ koji je decu oduševio svojim raznovrsnim sadržajem. Pored toga što ovde možete animirati decu i sa nima provesti jedan nezaboravan dan pun adrenalina, u sklopu parka nalazi se i planinski bar u kojem se možete osvežiti i nešto prezalogajiti.

Pored samog Zlatiborskog jezera nalazi se teretana na otvorenom kao i bazen sa loptama, zamkovima za skakanje, vozićem i ostalim dečijim vratolomijama koje će zabaviti ne samo decu već i vas odrasle.

Malo dalje od centra nalaze se dva ranča za jahanje, na kojima možete duže jahati i to po znatno povoljnijim cenama nego u samom centru. Obišli smo ranč „Zova“, koji se sastoji od omanjeg Zoo vrta sa divljim životinjama (vuk, lisica, paun, divlja svinja…). Čak smo u njemu videli i čuvenu pticu „emu“ koja potiče iz daleke Australije. Pored Zoo vrta, u sklopu ovog ranča nalazi se i veliko dvorište sa drvenim kućicama i starim ofarbanim fijakerima, malom ergelom konja na kojem deca mogu jahati ponija. Svim posetiocima ovog ranča služi se tzv. sok od Zove, biljke po kojoj je ranč i dobio ime.

Velika zabava čekala nas je i na Torniku gde smo se vozili Bobom na šinama, spuštali u gumama niz stazu (tjubing), igrali mini golf i vozili se žičarom do vrha Tornika i nazad.

I naravno – predivno prirodno okruženje

Pored niza aktivnosti koje su vam dostupne na Zlatiboru, ono što svakako ne smete da propustite je obilazak prirodnih lepota po kojima je ova planina karakteristična. Moja preporuka je da nikako ne zaobiđete vodopad „Gostilje“ koji se nalazi u istoimenom selu koje je prema legendi dobilo naziv po gostoljubivosti meštana. Pored izuzetno čiste vode koja krasi ovaj vodopad, malo poviše nalazi se vodenica koja je izuzetno očuvana, kao i restoran u kojem možete pojesti pastrmku i ujedno uživati u pogledu na ceo kraj.

Naravno, nezaobilazna je i poseta „Stopića pećine“ koja će vas svojim unutrašnjim izgledom ostaviti bez daha.