Ako niste ljubitelj mora, plaže i vrelog sunca, ili takvo letovanje želite da „dopunite“ jednim boravkom na planini, letovanje na Zlatiboru je sigurno prva opcija u Srbiji koju bi trebalo da razmotrite. Naročito ako je u pitanju porodično putovanje.

Iako planinski turizam kod nas postaje sve popularniji i tokom leta, planine u Srbiji uglavnom ne nude dovoljno sadržaja za duži boravak porodica sa decom i Zlatibor je jedan od retkih planinskih centara koji nudi takvu vrstu sadržaja. Čak mnogo bogatiju nego neka primorska letovališta. Prostim rečnikom, deci vrlo brzo postaje dosadno ako nemaju adekvatnu zabavu. A kad njima postane dosadno, onda nastaju i problemi za roditelje. Dakle, mnoštvo raznolikih sadržaja je jedan od preduslova za dobar i miran porodični odmor.

Letovanje na Zlatiboru je idealno za porodice iz nekoliko razloga:

  • Nudi dovoljno sadržaja za decu
  • Nudi aktivnosti za odrasle
  • Nudi boravak u prirodi
  • Istovremeno nudi i udobnost gradskog života (supermarketi, kafići, wi-fi i sl.)

letovanje-na-zlatiboru-sadrzaj-za-decu

Na početku letnje sezone smo posetili Zlatibor i u ovom tekstu ćemo pokušati da vam damo što više informacija za koje mislimo da mogu da vam budu korisne u planiranju letovanja na Zlatiboru.

Sadržaji za decu i odrasle

Najčešći posetioci Zlatibora su upravo porodice sa decom. Čist planinski vazduh sa mirisom četinara, priroda i mir – to je osnovna karakteristika odmora na planini, ali uz sve to Zlatibor ima još mnogo toga što mališani vole.

U centralnom delju naselja, blizu šetališta, nalazi se luna park, a na samom šetalištu tokom celog dana, sve do kasne večeri, mogu da se iznajme mali elektro automobili koje mališani jednostavno obožavaju. Blizu šetališta je još mnogo sadržaja za decu tog tipa. Malo dalje radi i škola jahanja (koja nije namenjena samo deci), koja poseduje i ponije. Naravno, tu su tobogani, igraonice… Starijoj deci su zanimljivi sportski tereni, teretana na otvorenom, bazeni, bicikli i slično.

zlatibor-nocu

Zabava za decu je na Zlatiboru prosto zagarantovana, a svi sadržaji se nalaze u istom kraju, tako je lako udovoljiti klincima i onda kad žele da probaju nešto drugo. U kombinaciji sa prirodom, ispunjeni su svi uslovi za zdrav i aktivan odmor.

I roditelji mogu za sebe da organizuju aktivan odmor na Zlatiboru. Iznajmljivanje bicikala je nešto što može da bude veoma interesantno, bilo da se odlučite za vožnju po naselju ili za malo ozbiljniju planinsku vožnju.

Vožnja bicikala

Cena iznajmljivanja bicikala na mestima na kojima smo pitali:

  • 1 sat – 300 dinara
  • 2 sata – 500 dinara
  • Ceo dan – 1000 dinara

Vožnja bicikla može da bude i porodična aktivnost i u tom slučaju pitajte i da li možete da dobijete malo povoljniju cenu za iznajmljivanje tri ili više bicikla.

Kvadovi

Ako volite vožnju na planinskom terenu, ali niste spremni da se zbog toga mnogo preznojavate, onda su kvadovi pravo rešenje za vas. Možete ih iznajmiti u blizini luna parka. Pitajte na više mesta i uporedite cenu iznajmljivanja.

Jahanje

Već smo pomenuli školu jahanja. Ona je otvorena i za decu i za odrasle i svakako treba iskoristiti priliku i približite se konjima – divnim životinjama.

zlatibor-jahanje

Šetnja do Tornika

Iz centra naselja postoji i uređena i obeležena pešačka staza do Tornika. To je najviši vrh planine Zlatibor i visok je 1496 metara. Od centra naselja Zlatibor do Tornika ima manje od 10 kilometara.

Smeštaj na Zlatiboru

Zlatibor, kao jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji, ima ogroman smeštajni kapacitet. Turisti mogu da se odluče ili za neki od hotela, ili pak za apartmane i sobe, kojih ima u velikom broju. Za hotelski smeštaj je potrebno izdvojiti malo više novca. Za porodični boravak apartmani na Zlatiboru su odlično rešenje jer vam nude komociju kao kod kuće – prostor za spavanje, dnevni boravak, kuhinju, kupatilo, terasu.

Cene apartmana na Zlatiboru se kreću od 15 do 45 evra, zavisno od kvadrature, lokacije i opremljenosti. Za porodična letovanja na Zlatiboru obično se biraju komforniji apartmani blizu centra naselja. Uvek je preporuka, naročito za porodice, rezervisati smeštaj na Zlatiboru pre nego što krenete na letovanje, ali ima i onih koji smeštaj traže na licu mesta. Tokom naše posete bilo je dosta slobodnih apartmana, a vlasnike možete naći u centru naselja i prepoznaćete ih lako – drže kartone sa natpisom „apartmani“ ili „sobe“.

Za porodice sa decom je bitno da se detaljno raspitaju o uslovima smeštaja i da provere:

  • da li je apartman u mirnom delu
  • koliko je udaljen od centra naselja, jer su tamo sve aktivnosti za decu
  • da li je opremljen svime što vam je potrebno za duži boravak

Primer jednog kompletno opremljenog apartmana možete pogledati ovde.

Hrana i piće

Kada se pomenu Zlatibor i hrana, na pamet prvo padaju komplet lepinja i suhomesnati specijaliteti iz ovog kraja. Svakako ih probajte. Ako planirate letovanje na Zlatiboru u apartmanima, moraćete ili da kupujete hranu, ili da jedete u restoranima i fast food-ovima.

letovanje na zlatiboru pijaca

U restoranima cene gotovih jela se kreću od oko 500 dinara, pa naviše, zavisno od specijaliteta koji želite. Ponuda je uobičajena, a ugostitelji izdvajaju svadbarski kupus i, naravno, meso ispod sača. Od brze hrane najzastupljeniji je roštilj, kao i slatke i slane palačinke. Za one koji imaju poverenja samo u svoju kuhinju tu je veliki i dobro snabdeven Maxi, sa korektnim cenama. Kada je reč o svežem voću i povću, takođe ga imate u ovoj radnji, a imate i na pijaci. Međutim, na pijaci cene nisu bile istaknute, pa najpre pitajte prodavce, da ne biste platili 400 dinara za kilogram trešanja.

Cena nekih namirnica na Zlatiboru u junu:

Maline – 500 dinara (pijaca)

Trešnje – 400 dinara (pijaca) / 280 dinara (supermarket)

Kulen – 900 dinara (pijaca)

Suhomesnati proizvodi – 0d 1200 dinara (pijaca)

Krastavac – 75 dinara (superkarket)

Paradajz – 115 dinara (supermarket)

Za porodice sa decom je najsigurnije spremanje sopstvenih oboroka u apartmanu, jer postoje svi neophodni uslovi za to, a nabavka namirnica takođe nije ništa teža ili skuplja nego u većim gradovima u Srbiji.

Put do Zlatibora

Napomena: imajte u vidu da su ovo servisne informacije zabeležene u drugoj polovini juna 2016. godine

Postoji više načina da se stigne do Zlatibora. Mi smo se odlučili da iz Beograda krenemo autoputem do Mladenovca, pa zatim preko Topole dođemo do ibarske magistrale tek kod Gornjeg Milanovca, kako bismo što više izbegli magistralu. Većina vozača se odlučuje da sve vreme ide magistralom, a postoji i opcija preko Divčibara, gde je najmanja gužva na putu, ali je u pitanju prava planinska vožnja.

Korisne informacije za vozače

I naša varijanta je zahtevala uspon na Rudnik, pa se ova ruta ne preporučuje onima koji teško podnose vožnju po krivinama. Za one koji nisu nikada išli ovom rutom ili nisu skoro, prenosimo nekoliko informacija koje smo zabeležili tokom vožnje.

beograd-zlatibor-mapa-compressed

Nakon isključenja sa autoputa kod Mladenovca očekuje vas solidan put ka Topoli. Pratite signalizaciju za Topolu i Aranđelovac. Sve je dobro obeleženo i ne možete da pogrešite. Kada dođete do skretanja za Aranđelovac, nastavite pravo ka Topoli. Kod Topole se izvode radovi na putu i u jednoj kratkoj deonici se saobraćaj odvija samo u jednoj traci, a vozila se propuštaju naizmenično.

Put je solidan, dobro obeležen i bez mnogo vozila. Sa njega se posle Rudnika uključujete na levo na magistralu i pratite signalizaciju za Čačak i Užice. Kod Čačka je takođe zastoj zbog radova i vozna je samo jedna traka, pa se pripremite na to. Slična je situacija i kod Požege, a kod Mačkata nema zastoja, ali se ide obilaznim putem takođe zbog radova. Savet vozačima je da budu strpljivi i pripreme neku dobru muziku u automobilu.

Ukupna dužina ovog puta od Beograda do Zlatibora je oko 215 kilometara, a za vožnju će vam trebati oko 3 sata i 45 minuta.

beograd-zlatibor-radovi-compressed

Aktuelnu mapu sa obeleženim mestima na putu na kojima se izvode radovi možete pogledati na sajtu Auto-moto saveza Srbije.

Odmor ili vikend na Zlatiboru?

Utisak je da Zlatibor nudi previše toga da biste mogli sve da vidite i probate za jedan vikend, a naročito ako ne živite u zlatiborskom kraju. Odmor na Zlatiboru je svakako bolja opcija, a ako nemate materijalne ili druge mogućnosti za to, savetujemo vam da bar uzmete produženi vikend, kako biste uspeli da na pravi način uživate u lepotama Zlatibora i prođete što više toga.

Turistička ponuda u okolini Zlatibora

Ako se odlučite za letovanje na Zlatiboru i za to da ovogodišnji odmor provedete na ovoj planinskoj lepotici, možda će vam biti zanimljive i neke destinacije u blizini, koja takođe možete da posetite. Agencije na Zlatiboru organizuju jednodnevne izlete do destinacija kao što su:

  • Mokra Gora
  • Sirogojno
  • Višegrad
  • Etno selo Stanišići

Cena ovih jednodnevnih izleta je od 900 do 1300 dinara, ali u nju nije uključena cena ulaznica za lokalne znamenitosti.

Svaka od ovih lokacija zaista nudi nešto što se pamti i zato treba iskoristiti posetu Zlatiboru da se obiđe bar jedna od ovih lokacija.

Mokra Gora je sada već dobro poznata lokacija, gde možete videti čuveni Drvengrad, a u blizini je i Kremna gde je dom čuvenih proroka Tarabića, a jedna od glavnih atrakcija ovog kraja je čuveni voz „ćira“ i vožnja Šarganskom osmicom.

Višegrad je prepoznatljiv po mostu na Drini, a deo turističke ponude tog kraja je i Andrićgrad, spomen učionica Iva Andića i sl.

Etno selo Stanišići predstavlja verovatno najpoznatije etno selo među srpskim turistima i ono je samo za sebe već postalo ozbiljna turistička destinacija.

Sirogojno

sirogojno-staro-selo-compressed

Sirogojno je najmanje poznato od svih ovih lokacija i zato smo se odlučili da ga obiđemo i predstavimo ga čitaocima ovog sajta. U ovom selu, koje se nalazi na oko 30 kilometara od naselja Zlatibor, nalazi se veliki muzej na otvorenom „Staro selo“. Reč je o kompleksu drvenih objekata, koji su ovde dopremani iz drugih gradova i predstavljeni onako kako su izvorno i izgledali. Muzej u Sirogojnu na upečatljiv način pokazuje kako su izgledale kuće spolja i iznutra, kao i kakvi predmeti su se koristili u srpeskim domaćinstvima u drugoj polovini 19. i na početku 20. veka. Iako nije poznato kao neke druge turističke lokacije, ovo selo je svakako nešto što preporučujemo da vidite. Pedesetak objekata je ušuškano u predivnu prirodu i napravljeno tako da verno oslikava izgled starog srpskog sela. U jednom od objekata posluje i skromni restoran sa kvalitetnom hranom. Ulaz u ovaj muzej na otvorenom je 150 dinara.

Put do Sirogojna je dobro obeležen. Sa Zlatibora se kreće ka Užicu, a pre njega je obeleženo isključenje za Sirogojno. Samo u povratku obratite pažnju na jednu raskrsnicu na kojoj ste skrenuli desno ka Sirogojnu, jer odozgo ne postoji znak da treba da skrenete levo, pa vam se može dogoditi da nastavite pravo i pogrešite.

Dve lokacija koje će vam biti usput, a koje takođe preporučujemo da posetite su Stopića pećina i vodopad u selu Gostilje.

Letovanje na Zlatiboru može da bude po ukusu svima: deci, odraslima, onima koji vode prirodu, onima koji vole duh i draži turističkog mesta, onima koji vole da istražuju i onima kojima ne treba ništa više nego da uživaju na jednom mestu.

>>Rezervišite svoje mesto za idealan odmor na Zlaziboru. <<