Oduvek, svakako jedno od omiljenih destinacija svima u Srbiji, ali i Crnoj Gori, jeste Zlatibor. S obzirom da se nalazi na magistralnom putu ka Jadranskom moru, turisti ovde prave redovne pauze koje mogu biti kratkotrajne, ali i po nekoliko dana jer je sama planina bogata raznim sadržajima, pa je omiljena za sve uzraste i razne želje. Pored samih apartmana Zlatibor, tu su i hoteli i vile, pa vam smeštaj neće biti problem ako želite ostati neko vreme. Tada, ovih pet stvari obavezno probajte.

  1. Šetnja

Sigurno da je Zlatibor najbolje mesto za šetnju i što duži boravak u prirodi. Ona omiljena svim turistima, jeste u pravcu svima poznatog spomenika. Iz samog centra, svi vole krenuti put njega krugom oko jezera, pa pored Kraljevskih konaka, odmarališta Ratko Mitrović i Čigote, preko mosta na magistrali. Ovo je ozbiljna tura šetnje, tako da se dobro pripremite. Kada stignete, predah možete napraviti na mnogobrojnim klupama. Povratak će svakako biti lakši, jer se spuštate niz stazu, pa još ako potrčite, za koji minut već ste se u dnu.

  1. Jahanje konja i vožnju kvadom

Za sve one koji znaju jahati, ali i one koji žele naučiti ili samo probati, definitivno to trebaju učiniti na Zlatiboru. Na svakom koraku, ovo je dostupno. Na samoj padini iznad pijace, veliki je izbor i konja i ponija, tako da i najmlađi mogu uživati. Sami birate kuda želite ići i da li ćete sami ili u pratnji vlasnika konja. Ako ste ipak za neku bržu vožnju preko brda, kvadovi su pravi izbor, posebno ako ste u većem društvu. Ova vožnja će biti nezaboravno iskustvo.

  1. Komplet lepinja

Kako je Zlatibor mesto pravih domaćih specijaliteta, u domaćoj hrani možete uživati u svakom restoranu. Komplet lepinja je ono po čemu je ova planina poznata i sigurno da nema mesta gde je ne možete probati. Njeni glavni sastojci su jaje, kajmak i pretop, ako je još dobijete iz peći na drva, ovaj užitak će biti još veći. Osim nje, svuda su dostupni domaći kajmak, sir, pršuta i mnogi drugi specijaliteti. Ako ste ljubitelj slatkiša, čuveni francuski vafl se mora probati, a centar je pun kioska sa njim.

  1. Vožnja žičarom

Na najvišem vrhu, Torniku, nalazi se žičara, koja je dostupna tokom cele godine. Zimi, ukoliko skijate, olakšaće vam odlazak iz podnožja do samog vrha staze, a leti priuštiti divnu vožnju u prirodi. Jedino ukoliko se plašite visine, vožnja vam može biti problematična s obzirom da je na većoj visini iznad zemlje. Ukoliko volite adrenalin, tu je i bob na šinama, pa svakako iskoristite priliku da probate ovu ludu i nezaboravnu vožnju.

  1. Kupanje

Pored mnogobrojnih bazena sa slanom i morskom vodom, kao i velnes centara, još bolja opcija u letnjem periodu jesu Zlatiborska jezera. Iz centra ima organizovan prevoz, ali za sve one koji vole voziti biciklo, i tako vrlo brzo mogu stići do njih. Kupanje uz pravi prirodni ambijent je apsolutni odmor za svakog ko ovde dođe. Ono što može biti problem, jeste eventualno malo hladnija voda, nego ona na koju ste navikli.