Ako vam je potreban mir, odmor ili želite dobar provod u što prirodnijem okruženju, Zlatibor je onda prava destinacija za vas. Nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na magistralnom putu prema Crnoj Gori, nedaleko od Užica i Kokinog Broda. Iz godine u godinu, ova planina je sve popularnija kako za mlade ljude željne dobrog provoda, tako i za porodice sa decom i one starije željne mira, tišine, svežeg vazduha i boravka u prirodi. Bilo da odete zimi ili leti, uvek sve vrvi od turista. Zlatibor je i pun sportskih terena, pa mnogi klubovi, upravo baš ovu planinu koriste za svoje pripreme. U samom centru se nalazi jezero, u kojem je zabranjeno kupanje, ali možete iskoristiti i uživati u vožnji pedolinom. Pored njega su mnogobrojni kafići i restorani, kao i mnoštvo različitih igraonica za decu,  i to sve na čistom vazduhu pored borovih šuma.

Spomenik…

Prvo mesto koje ćete sigurno obići, jeste čuveni Spomenik. Čak nije ni bitno kome je podignut, bitno je da je šetnja pravi doživljaj za svakog turistu koji dođe u posetu Zlatiboru. Iz centra, pored Čigote, pa preko mostića na glavnoj magistrali, pravac uz brdo put Spomenika. Usput možete kupiti domaći med ili neki komad od vune. Ako se umorite, čekaju vas klupe pored staze gde možete napraviti pauzu. Na samom vrhu ćete uživati u pogledu i svežem vazduhu, a ako poželite pojesti najbolji domaći kačamak, od Spomenika preko brda pravac put Krčme.

Tornik…

Na samo desetak km od centra Zlatibora, nalazi se najviši vrh, Tornik, sa nadmorskom visinom od oko 1500 m. Ukoliko poželite otići zimi tu je nekoliko staza u čijim čarima će uživati kako početni, tako i strastveni skijaši, a ako ste ipak rešili da ga posetite tokom proleća ili leta, vožnja žičarom je takođe nešto što se ne sme propustiti. Možete otići do samog vrha, prošetati, uživati u suncu i potom se opet žičarom vratiti nazad. Za sve ljubitelje adrenalina, tu je od skoro i Bob na šinama, pa možete uživati u nezaboravnoj vožnji.

Kupanje…

Ukoliko vas vreme posluži i poželite se okupati negde, pored mnogobrojnih bazena koje nude različiti hoteli, smeštaji i apartmani, tu su i Zlatiborska jezera. Do njih možete doći vozićem Čirom koji ide iz samog centra. Vožnja traje dvadesetak minuta, a obično najmlađima bude i najinteresantnija zbog samog vozića, ali i mnogobrojnih domaćih životinja koje ugledaju usput. Na samom jezeru se nalazi i restoran i mnoštvo različitih atrakcija, kako domaćih životinja, kako vodenih igrarija.

Hrana…

Ono po čemu je ova planina i te kako poznata jeste komplet lepinja i prepoznatljivi zlatiborski tanjir pun domaćeg sira, kajmaka i pršute. Za sve gurmane ovo je pravo oduševljenje. Gde god da poželite pojesti to, moći ćete. Naravno, tu su i restorani tradicionalne srpske kuhinje.

Da li ste znali?

Da se krajem maja i krajem avgusta otvaraju borove iglice i da je tada vazduh najčistiji i najkorisniji plućnim bolesnicima i osobama koje imaju problema sa bronhitisom.

 Što se tiče samog smeštaja, u ponudi su mnogobrojni hoteli, kao i apartmani Zlatibor. Tako da će se za svakog naći po nešto u skladu sa finansijskim mogućnostima.